Home
Index
Updates 2ev
Updates 1ev
Pianostudio/Lessen
Peter van Korlaar
Pianoinstituut
10e F.Liszt Concours
Franz Liszt Concours
Lisztjubconcert 2011
Franz Liszt Kring
Liszt in Zaltbommel
Liszt aan de Waal
Componisten
Concerten-recensies
CD besprekingen
Nikola Meeuwsen-KbdP
14e KbdP Den Bosch 1
13e KbdP Den Bosch
Guldenberg Klassiek
12e KbdP Den Bosch
Vught Klassiek 2017
Vught Klassiek 2016
Vught Klassiek 2015
Vught Klassiek 2014
11e KbdP Den Bosch
10e KbdP Den Bosch
9e KbdP Den Bosch
8e KbdP Finale 2011
7e KbdP Finale 2010
7e KbdP Olga Kozlova
5e KbdP 2008
Huisconcerten
Gastenboek
Links
Sitemap

 

Spannende 5e Finale Koffie bij de Piano

Wanneer: Zondag 1 juni 2008  

Waar: Theater a.d. Parade te ’s-Hertogenbosch.

 

door Peter van Korlaar

 

Winnaar Milos Gouka

 

 

De serie ‘Koffie bij de Piano’ vierde dit jaar haar eerste lustrum. Deze serie, gegoten in een soort miniconcours op de 1e zondag van de maand, laat telkens een aanstormende jonge pianist(e) optreden, vers geplukt van de Nederlandse Conservatoria, in combinatie met een al even jeugdige presentator. Pianist(e) en presentator (zowel mannen en vrouwen) spelen vaak een dubbelrol, elders in de programmering worden de rollen omgekeerd en blijkt de presentator plotseling een begenadigd pianist(e) te zijn. Dat de serie zeer succesvol is blijkt uit de publiekscijfers, op iedere 1e zondag van de maand, als het festijn daar is, telt de ‘Pleinzaal’ van het Bossche Theater aan de Parade gemiddeld 300 bezoekers! Niet in de laatste plaats is daar het grote videoscherm in de zaal debet aan, iedere bezoeker heeft nu ‘zicht op handen’, waar men ook zit in de zaal. Een noviteit welke enkele maanden geleden nog werd overgenomen tijdens de 2e finaleavond van het 8e Franz Liszt Concours in het Beatrixtheater te Utrecht. De dialogen tussen pianist en presentator zorgen voor een bijzondere - en humoristische sfeer; het publiek krijgt na afloop van het 1e gedeelte van het recital volop gelegenheid om interactief vragen te stellen.

 

De laatste zondag van het seizoen is voorbehouden aan de Finale. Drie pianisten en drie presentatoren, als hoogst geclassificeerd tijdens voorafgaande concerten,  strijden dan om een publieks - of persprijs. Zo zagen we al klinkende namen in vorige seizoenen voorbijkomen, In 2005 won de Belgische pianist Nicolaas Kende zowel de publieks - als de persprijs. In 2006 was Alexander Drozdov de gelukkige winnaar van beide prijzen en behoorde de jonge pianiste Lestari Scholtes, die we dit jaar weer terug zagen als pianofinaliste,  tot de beste presentator. Vorig jaar moest de Belgische pianist Liebrecht van Beckevoort op het allerlaatste moment verstek laten gaan. Hij had juist de avond van te voren de 6e prijs gewonnen op het prestigieuze Elizabethconcours te Brussel. Dit jaar traden drie uitstekende pianisten en presentatoren aan. De pianisten mochten elk een programma spelen van ca. 20 minuten, 10 minuten bleef er nog over voor de presentator. Direct na het concoursgedeelte werden zowel pianisten als presentatoren onder handen genomen met een minimasterclass gegeven door de Pianist Geoffrey Madge en Radiopresentator Frits Bloemink.

 

Het was de organisatie van deze serie, de Bossche Lionsclub Bolduc uit ’s-Hertogenbosch gelukt twee sponsoren te vinden die elk een flinke financiële injectie gaven om de prijzenpot te vullen. Zo werden er geldprijzen ter waarde van € 2950 beschikbaar gesteld door het internationaal opererende Ricoh Nederland BV (het voormalige Nashuatec) en een bedrag van € 500 door het Hermes Kunst en Cultuurfonds.  Milos Gouka (25) speelde zeer virtuoos en met bravour de bekende Danse Macabre (Saint-Saëns/Liszt) in de bewerking van Wladimir Horowitz. Hij begon zijn optreden met twee préludes (op. 32/5 en op. 23/5) van S. Rachmaninoff. Deze uitmuntende programmering leverde hem de 1e Publieksprijs en de Juniorenprijs op (€ 1500 + € 100)  De Pianiste Lestari Scholtes (24) had het zich niet gemakkelijk gemaakt met haar weergaloze, gedurfde - en intelligente vertolking van de 1e Sonate (op. 22) van Alberto Ginastera. Haar keuze leverde haar de 2e Publieksprijs op (€ 750) en de Persprijs (€ 200) Hoewel Lestari na afloop klaagde over uitstralende pijnscheuten in haar onderarm heeft zij toch kans gezien om vrijwel direct na het optreden in Den Bosch met groot succes haar Master-examen af te leggen aan het Amsterdams Conservatorium (zij studeerde daar bij Jan Wijn) met een 8½ als eindcijfer. De 3e pianist, de nog jonge Tobias Borsboom (20) speelde een verfijnde Mozart sonate (KV 576) gevolgd door het al even subtiel gespeelde Jeux d’ Eau van Maurice Ravel. Hij won daarmee de 3e Publieksprijs (€ 250)  

 

Koffie bij de Piano besteedt veel aandacht aan een verzorgde en accurate presentatie. Ook voor de drie vrouwelijke presentatoren waren er de nodige geldprijzen. De jonge pianiste Elsbet Remijn heeft het helemaal in zich om carrière te maken bij Radio en TV als gastvrouw of presentator. Zij eindigde als beste presentator en sleepte zo de Hermes Presentator-Trofee in de wacht. Voor Suzan de Bekker, studente aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en de van oorsprong Bulgaarse pianiste Viktoriya Anastasova waren er resp. de 2e- en 3e Hermes Presentator-Trofee.

Inlichtingen voor het nieuwe seizoen:

www.lions.nl/hertogenbosch.bolduc en www.theateraandeparade.nl

1e concert op zondag 7 september a.s. aanvang 11.30 uur:

Pianoduo Paul Komen & Nata Tsvereli. Concert op twee vleugels.

 

Uitslag 1 juni 2008 Finale 'Koffie bij de Piano'  

 

Pianisten

  • Ricoh Publieksprijs 2008 1e prijs          € 1500  Milos Gouka
  • Ricoh Publieksprijs 2008 2e                  €   750  Lestari Scholtes
  • Ricoh Publieksprijs 2008 3e                  €   250 Tobias Borsboom
  • Ricoh Persprijs                                      €   200  Lestari Scholtes
  • Ricoh Juniorenjuryprijs                          €   100  Milos Gouka

 

Pesentatoren

  • Hermes Presentator-Trofee 2008 1e     € 350    Elsbet Remijn
  • Hermes Presentator-Trofee 2008 2e     € 100    Viktoriya Anastasova
  • Hermes Presentator-Trofee 2008 3e     €   50    Suzan de Bekker
  • Ricoh Persprijs                                       € 100    Elsbet Remijn
  • Ricoh Juniorenjuryprijs                           €   50    Elsbet Remijn

Stichting Pianoinstituut | pianoinstituut@planet.nl

UA-37785092-1