Home
Index
Updates 2ev
Updates 1ev
Pianostudio/Lessen
Peter van Korlaar
Pianoinstituut
10e F.Liszt Concours
Franz Liszt Concours
Lisztjubconcert 2011
Franz Liszt Kring
Liszt in Zaltbommel
Liszt aan de Waal
Componisten
Concerten-recensies
Symfonisch Concert
Sinfonia Rotterdam
De Philharmonie
Orgelconcerten
Philh Zuid-Nederland
Het Brabants Orkest
Solorecitals
Korenconcerten
Brab Dagblad 2015
Brab. Dagblad 2014
Brab. Dagblad 2013
Brab.  Dagblad 2012
CD besprekingen
Nikola Meeuwsen-KbdP
14e KbdP Den Bosch 1
13e KbdP Den Bosch
Guldenberg Klassiek
12e KbdP Den Bosch
Vught Klassiek 2017
Vught Klassiek 2016
Vught Klassiek 2015
Vught Klassiek 2014
11e KbdP Den Bosch
10e KbdP Den Bosch
9e KbdP Den Bosch
8e KbdP Finale 2011
7e KbdP Finale 2010
7e KbdP Olga Kozlova
5e KbdP 2008
Huisconcerten
Gastenboek
Links
Sitemap

Ivo Janssen en De Philharmonie,

bouwen samen een Russisch feestje.... 

 

 

Ivo Janssen, piano

De Philharmonie

o.l.v.

Daan Admiraal

Sergeï Rachmaninoff

3e Pianoconcert

Dimitri Sjostakovitsj

5e Symfonie

 

door: Peter van Korlaar

 

                 

 

                       Den Bosch, in de Verkadefabriek; zaterdagmiddag 21 juni 2014

 

Op zaterdag 21 juni  bezocht ik twee concerten waar de energie werkelijk vanaf droop. ’s-Middags concerteerde De Philharmonie in de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch, met medewerking van niemand minder dan Pianist Ivo Janssen. ’s-Avonds was ik in Zaltbommel bij het 1e orgelconcert van Muziekkring Bommelerwaard, gegeven door organist Hugo Bakker.

Klik hier voor het nalezen van een impressie over dat concert

De zomer is eindelijk begonnen op 21 juni (de langste dag…)  Er kwam een enorme brok energie vrij uit de vleugel, bespeeld door pianist Ivo Janssen (hij woont in Amsterdam en komt uit Venlo – geb. 1963) en uit het orkest ‘De Philharmonie’ (ook afkomstig uit Amsterdam) onder leiding van dirigent Daan Admiraal.

De plaats van handeling was de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch. Overigens geen kunstencentrum waar je nu grootse symfonische concerten verwacht. Maar toch concerteerde daar dit (amateur)orkest met solist Ivo Janssen in het 3e pianoconcert van Rachmaninoff. Bij kenners beter bekend als ‘Rach 3’. Een hels moeilijk concert, daar kun je Internationale prijzen mee winnen. Die Ivo overigens niet meer nodig heeft. Om in voetbaltermen te blijven: Ivo Janssen kopte ‘Rach 3’, bekwaam en vastberaden in het doel van de Verkadefabriek en dirigent Daan Admiraal maakte het karwei af met de enorme mokerslagen uit de 5e Symfonie van Dimitri Sjostakowitsj.  5-0 voor De Philharmonie. Ivo Janssen was in de toelichting duidelijk en eerlijk, hij speelde niet meer uit het hoofd. Bedaard en rustig sloeg hij dan ook vandaag  de zelf aanelkaar geplakte notenbladen vier voor vier om. En hij speelde nagenoeg toch alles wat Sergeï Rachmaninoff uiteindelijk in 1909 aan het papier had toevertrouwd, en dat zijn heel veel noten...Overigens speelde ook de grote Krystian Zimerman een week eerder in Eindhoven de laatste drie grote pianosonates van Beethoven niet meer uit het hoofd maar gewoon van blad. Enig minpuntje in de Verkadefabriek, als ik dan toch iets op moet merken, die grote zaal is eigenlijk ook niet zo geschikt voor symfonische muziek en de afmeting van de vleugel had gewoon een maatje groter mogen zijn. Een Yamaha van 2.28 zou in deze zaal, zeker voor 'Rach 3, beter op zijn plaats zijn geweest.

  

   

 

 

 

 

Een puur Russische programma dus. Denk nou niet dat dit saaie of zware muziek is, als je jezelf er voor open stelt dan krijg je een stoot energie waar je weer een hele zomer mee vooruit kunt!  Ik hoorde niet eerder een semi-beroepsorkest ( je kunt ook zeggen een amateurorkest)  zo scherp op de snede spelen. Detonaties hoorde ik nauwelijks, de solopartijen in het orkest klonken voortreffelijk en de bescheiden maar charismatische dirigent Daan Admiraal had van mij het slotakkoord van deze 5e symfonie nog wel vier tellen langer vast mogen houden. Kortom een avontuurlijk programma zomaar even op een zaterdagmiddag in ’s-Hertogenbosch. 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

Het Symfonieorkest De Philharmonie zetelt in Amsterdam en repeteert op vrijdagavond in het monumentale pand van het Amsterdams Lyceum. Het orkest bestaat uit ca. 80 muzikanten die vandaag in Den Bosch ook bijna allemaal aanwezig waren. Ieder jaar geven ze vier concerten, verdeeld over voor – en najaar. Het repertoire bestaat uit grote orkestwerken uit de 19e – en 20e eeuw.  Nog even over het orkest: dit jaar bestaan ze 15 jaar en van mij mogen ze nog minstens 45 jaar blijven spelen. Een onverwachts Russisch feestje in een Amsterdamse jas op een zomerse namiddag in 's-Hertogenbosch.

 

 

   

   

   

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

Alle teksten en 16 foto's:

© Peter van Korlaar

27-06-2014

 

Stichting Pianoinstituut | pianoinstituut@planet.nl

UA-37785092-1