Home
Index
Updates 2ev
Updates 1ev
Pianostudio/Lessen
Peter van Korlaar
Pianoinstituut
10e F.Liszt Concours
Franz Liszt Concours
Lisztjubconcert 2011
Franz Liszt Kring
Liszt in Zaltbommel
Liszt aan de Waal
Componisten
Concerten-recensies
Symfonisch Concert
Orgelconcerten
Philh Zuid-Nederland
Het Brabants Orkest
Solorecitals
Korenconcerten
Brab Dagblad 2015
Brab. Dagblad 2014
Brab. Dagblad 2013
Brab.  Dagblad 2012
Evensong
Debussy&Ravel 10-22
Foto's Debussy&Ravel
Deutsches Reqm 11-05
The Messiah 11-28
Heerewaarden 12-10
Weihnachtsor. 12-18
CD besprekingen
Nikola Meeuwsen-KbdP
14e KbdP Den Bosch 1
13e KbdP Den Bosch
Guldenberg Klassiek
12e KbdP Den Bosch
Vught Klassiek 2017
Vught Klassiek 2016
Vught Klassiek 2015
Vught Klassiek 2014
11e KbdP Den Bosch
10e KbdP Den Bosch
9e KbdP Den Bosch
8e KbdP Finale 2011
7e KbdP Finale 2010
7e KbdP Olga Kozlova
5e KbdP 2008
Huisconcerten
Gastenboek
Links
Sitemap

 

 

Debussy & Ravel aan de Waal,

een kleurrijk en internationaal muziekfestival!

 

Martyn van den Hoek, Katia Veekmans, Charlotte Margiono, Chris Duindam, Henk Ekkel  en studenten van Conservatoria van Utrecht, Maastricht, Brusssel en Genève.

Masterclasses; workshops en vijf concerten van 17 t/m 21 oktober 2012 in de Gasthuiskapel van Zaltbommel.

 

Gehoord: donderdag 18 en vrijdag 19 oktober

Publicatie in het Brabants Dagblad: maandag 22 oktober 2012

 

Door: Peter van Korlaar

 

Voor het 3e jaar organiseerde Stichting de Engelenbak weer een kleurrijk en internationaal muziekfestival, deze keer rondom de componisten Claude Debussy, 150 jaar geleden geboren in het Parijse voorstadje Saint-Germain-en-Laye, en Maurice Ravel (1875) geboren te Ciboure in het Franse Baskenland. Ook dit keer slaagde de motor achter het festival, de Lisztconcourswinnaar van het eerste uur,  Martyn van den Hoek, er weer volledig in een groot aantal studenten en collega’s naar de Bommelse Gasthuiskapel te halen, waar het goed toeven is in de aanwezigheid van twee goudgeel gekleurde Erardvleugels. Het zijn deze historische vleugels die het festival zo aantrekkelijk maken voor jonge studenten, om nu eens in vijf dagen een groot en uniek concertrepertoire uit het Franse Impressionisme te kunnen doorstuderen. De luisteraar die kans ziet om alle concerten te bezoeken krijgt in vijf concerten meer dan 100 muziekstukken uit het Impressionisme voorgeschoteld. Er was een kleurrijke expositie met werkstukjes, gemaakt door leerlingen van basisschool De Fonkelsteen. Als onderdeel van de masterclass speelden de in Maastricht studerende Spaanse Nellie Iglesias Rios en de uit IJsland afkomstige Thorunn Thorsdottir. Zij studeren daar bij de Belgische pianiste Katja Veekmans. De pianistes speelden delen uit de Préludes van Debussy met geheimzinnige titels als: Bruyères; Ondine en

Les collines d’ Anacapri.

Bij deze stukken gaat het om verfijnd toucher, kleuring en nuancering. Martyn van den Hoek wist de beide dames met zijn charismatische aanwijzingen zo te bespelen dat goed hoorbaar was hoe hun spel in een uur tijd gunstig kon worden beïnvloed.

Zonder de anderen tekort te willen doen nog enkele hoogtepunten uit het 1e concert :  Het lied ‘Reveil’ op. 11 van Ernest Chausson, als duo gezongen door Simone van Lieshout en Carlijn Kooijmans, met achter de vleugel Lenka Ambrozova en de Prelude General Lavigne Eccentric, als pianosolo uitstekend vertolkt door Estefania Sanchez Rebollido. Intens van lading was ook het lied Kaddish van Maurice Ravel op een Hebreeuwse tekst, gezongen door de sopraan Channa Malkin. In de concertreeks stond nog een bewerking van Ravel’s Bolero geprogrammeerd voor 8 handen en 2 creditcards. Wellicht een cryptische verwijzing naar de bezuinigingen op de kunst? Gedurende een vonkende repetitie van Ravel’s ‘La Valse’, een persiflage op de Weense Wals, getoonzet voor twee vleugels, werd snel duidelijk dat Katja Veekmans en Martyn van den Hoek als pianoduo aan elkaar gewaagd waren in flair, durf en souplesse! Al met al was het 1e concert van dit Debussy&Ravel festival aan de Waal, een concert met allure, en met een internationale uitstraling!

 

Stichting Pianoinstituut | pianoinstituut@planet.nl

UA-37785092-1