Home
Index
Updates 2ev
Updates 1ev
Pianostudio/Lessen
Peter van Korlaar
Pianoinstituut
10e F.Liszt Concours
Franz Liszt Concours
Lisztjubconcert 2011
Franz Liszt Kring
Liszt in Zaltbommel
Liszt aan de Waal
Componisten
Concerten-recensies
CD besprekingen
Nikola Meeuwsen-KbdP
14e KbdP Den Bosch 1
13e KbdP Den Bosch
Guldenberg Klassiek
12e KbdP Den Bosch
Vught Klassiek 2017
Vught Klassiek 2016
Vught Klassiek 2015
Vught Klassiek 2014
11e KbdP Den Bosch
Fotoalbum opening
Maarten Lingier
Anastasia Kozhushko
Matthieu Idmtal
Wouter Bergenhuizen
Oranjemarathon 2014
Qinchao Chen
Finale
10e KbdP Den Bosch
9e KbdP Den Bosch
8e KbdP Finale 2011
7e KbdP Finale 2010
7e KbdP Olga Kozlova
5e KbdP 2008
Huisconcerten
Gastenboek
Links
Sitemap

Oranjemarathon 2014

 

Russisch vuurwerk op 1e Koningsdag in Den Bosch

 

met o.a.

 

Anastasia Kozhushko; Matthieu Idmtal en Sofia Vasheruk

 

Zaterdag 26 april 2014 - Theater a.d. Parade


door: Peter van Korlaar

 

   

Sofia Vasheruk

 

Anastasia Kozhushko

 

Vanmiddag (zaterdag 26 april 2014) bezocht ik de jaarlijkse Oranjemarathon voor Pianisten in Den Bosch

Dit fenomeen wordt al vanaf 2007 ieder jaar met Koninginnedag georganiseerd, en nu dus voor het eerst op de (jaarlijks terugkerende?) Koningsdag.  Wellicht is het evenement nog niet zo bekend, maar behalve de geaccepteerde folkloristische activiteiten als koekhappen, zaklopen en andere behendigheidsspelletjes op deze feestelijke dag kun je in 's-Hertogenbosch dus ook een marathon voor aankomende jonge pianisten in het Theater a.d. Parade bezoeken, onder de paraplu van ‘Koffie bij de Piano’ en bovendien gratis toegankelijk.

Nee bij deze marathon gaat het niet om de SNELST spelende pianist, al zou je dat bijna wel denken gezien de duizelingwekkende hoeveelheid noten die achteloos door de Pleinzaal van het Theater a.d. Parade werden gespeeld. De Marathon bereikte een hoogtepunt met het optreden van drie jonge Russische pianisten: Sofia Vasheruk, Anastasia Kozhushko en Matthieu Idmtal.

Eerder op deze dag kon het publiek al genieten van het spel van: ¹ Dimitar Dimitrov  (1e prijswinnaar van de 7e Finale van Koffie bij de Piano in 2010), Remon Holsbergen; Tobias Borsboom en Andrey Nesterenko.

¹ klik op het onderstreepte item

 

   

   

 

 

   

   

 

 

De nu volgende impressie kan slechts een beperkt inkijkje geven in het totale programma.

Anastasia Kozhushko (zie ook het Feestelijk Openingsconcert 11e Koffie bij de Piano)

speelde o.a. werken van Scarlatti en Mozart alvorens haar laatste solo-aandeel te besluiten met twee giganten uit de pianoliteratuur. Eerst speelde zij de complete Gaspard de la Nuit (met de delen: Ondine, Le Gibet en Scarbo) van Maurice Ravel om daarna af te sluiten met het hondsmoeilijke Islamey van Mili Balakirev. Anastasia kan zich enorm concentreren, en dat was wel nodig ook tijdens deze marathon. Want de deuren van de zaal stonden gewoon open, het publiek kon in- en uitlopen, en van buiten drong er wat geroezemoes door, flarden van Oranjefestiviteiten elders in de stad. Met  Scarbo legde zij een electrische lading in de zaal, bij het publiek stonden de haren recht overeind...en fascinerend, ja bijna huiveringwekkend, liet zij de kleine dwerg tegen de muren omhooglopen om hem daarna in het niets te laten oplossen....

 

 

Sofia Vasheruk  (ook al 1e Prijswinnares van de 10e Finale in 2013) speelde eerst een prachtige ingetogen Clair de Lune van Claude Debussy, daarna de Trois Noveletten van Francis Poulenc om haar solo te besluiten met de 1e Mephistowals (S 514) van Franz Liszt. Prachtig van timing, duivels van sfeer en nagenoeg geen noten die onder de vleugel terecht kwamen!

 

Anastasia Kozhusko en Matthieu Idmtal speelden samen tot slot het verpletterende Concertino on two Russian themes, met tal van swingende Russische 'evergreens' van de in Moskou woonachtige componist Alexander Rosenblatt. Dit ook visueel echt staaltje Russisch vuurwerk in muzieknoten op de 1e Hollandse Koningsdag speelden zij al eerder tijdens het openingsconcert van de 11e Koffie bij de Piano. Anastasia kreeg van organisator Guido van Elk te horen dat zij een van de drie Finalisten zou zijn tijdens de Finale van KbdP op 1 juni a.s. en Pianist / Presentator Remon Holsbergen (ook hij behoorde tot de Finalisten van de 10e Finale in 2013) kreeg als boodschap mee dat hij nu een van de drie Presentatoren zou zijn tijdens dezelfde 11e  Finale op 1 juni a.s. 

 

Muziek verbroedert!

 

       
   

 

 

 

 

 

       

Anastasia Kozhushko samen met

Matthieu Idmtal

 

Guido van Elk bedankt Remon Holsbergen

voor zijn bijdrage als Pianist en als Presentator!

 

Alexander Rosenblatt:

Concertino on two Russian Themes

 

Hier komt een videofragment van het spectaculaire Concertino on two Russian Themes van de Russische componist

Alexander Rosenblatt. Let op de 27e seconde vanaf het begin: Anastasia gaat dan al spelend wisselen van de dis - naar de

baskant, en ondertussen blijft de muziek met 20 vingers gewoon als een wervelwind doorrazen naar het briljante slot toe!

 

 

 Alle teksten en foto's: © Peter van Korlaar

 03-05-2014

 

Stichting Pianoinstituut | pianoinstituut@planet.nl

UA-37785092-1