Home
Index
Updates 2ev
Updates 1ev
Pianostudio/Lessen
Peter van Korlaar
Pianoinstituut
10e F.Liszt Concours
Franz Liszt Concours
Lisztjubconcert 2011
Franz Liszt Kring
Liszt in Zaltbommel
Liszt aan de Waal
Componisten
Brahms-Hamburg
Brahmshaus-Heide
Brahms & mehr...
Brahms Baden-Baden
Brahms-Pörtschach
Edvard Grieg
Fotoalbum 1 - Liszt
Gustav Mahler-1
Gustav Mahler-2
Gustav Mahler-3
Schumann
Foto's R. Schumann
Foto's Cl. Schumann
Concerten-recensies
CD besprekingen
Nikola Meeuwsen-KbdP
14e KbdP Den Bosch 1
13e KbdP Den Bosch
Guldenberg Klassiek
12e KbdP Den Bosch
Vught Klassiek 2017
Vught Klassiek 2016
Vught Klassiek 2015
Vught Klassiek 2014
11e KbdP Den Bosch
10e KbdP Den Bosch
9e KbdP Den Bosch
8e KbdP Finale 2011
7e KbdP Finale 2010
7e KbdP Olga Kozlova
5e KbdP 2008
Huisconcerten
Gastenboek
Links
Sitemap

 

Geboortehuis van Robert Schumann te Zwickau

 

 

ROBERT SCHUMANN & CLARA WIECK

 

8 juni 1810 

Robert Alexander Schumann in Zwickau geboren, als 5e kind van August Schumann en Johanna Schnabel. August Schumann verdient de kost met een boekhandel en een uitleenbibliotheek. Later zet hij een uitgeverij op. Ook is hij actief als publicist.

1817

Schumann krijgt zijn eerste lessen van J.G. Kuntsch en doet waarschijnlijk al snel de eerste pogingen tot componeren.

1819   

Schumann ziet in Leipzig een voorstelling van Mozart's Die Zauberflöte. In september van dat jaar wordt Clara Wieck geboren, eveneens in Zwickau en dochter van Friedrich Wieck en Marianne Tromlitz. In Karlsbad (het huidige Karlovy Vary - Tsjechië) hoort Robert de pianist en componist Ignaz Moscheles. 

 

Friedrich Wieck (1785-1873) was een Duits pianopedagoog, o.a. in Leipzig en Dresden. Hij gaf les aan zijn eigen dochter Clara, later aan Robert Schumann en o.a. ook aan de later bekende pianist en dirigent Hans von Bülow.

Marianne Tromlitz was een talentvol pianiste en leerlinge van Friedrich Wieck. Ze trouwde met hem toen ze 19 jaar oud was. Friedrich Wieck was 12 jaar ouder.

 

1823

Schumann geeft op het lyceum van Zwickau regelmatig uitvoeringen. Ook krijgt hij, met ondersteuning van zijn vader, steeds meer belangstelling voor literatuur. In dit jaar zet hij zijn verzameling gedichten op, deels ook eigen werk. De bundel krijgt de titel: 'Blätter und Blümchen aus der goldenen Aue'.

 

1824

Het huwelijk van Friedrich Wieck en Marianne Tromlitz wordt ontbonden.

 

1826

Vader Schumann overweegt om Robert lessen te laten nemen bij Carl Maria von Weber, (1786-1826) maar door diens voortijdige dood komt het er niet meer van. Roberts oudere zus Emilie (geb. 1807) pleegt zelfmoord. Kort daarop overlijd August Schumann. Deze gebeurtenissen grijpen de jonge Robert erg aan.

 

1828

Friedrich Wieck hertrouwt met Clementine Fechner. Schumann doet in maart eindexamen aan het lyceum van Zwickau. Met een vriend, Gisbert Rosen maakt hij vervolgens een vakantietrip door Beieren. In München maken ze kennis met de dichter Heinrich Heine. Hij gaat daarna rechten studeren aan de Universiteit van Leipzig. Daar maakt hij ook kennis met Friedrich Wieck, die hem enkele pianolessen geeft. Aan zijn rechtenstudie doet Schumann niet veel; de meeste tijd besteedt hij aan lezen, componeren, pianospelen en schrijven!

 

1829

In mei van dat jaar besluit Schumann dat hij in Heidelberg wil studeren.

 

1830

Met Pasen woont hij in Frankfurt een optreden bij van de Italiaanse violist Nicolo Paganini. Diens virtuositeit maakt op hem grote indruk. "Ik word de Paganini van het klavier" schijnt hij toen gezegd te hebben. Hij stopt met zijn rechtenstudie en besluit musicus te worden. In oktober gaat hij terug naar Leipzig, gaat bij Friedrich Wieck in huis wonen en neemt weer lessen bij hem! De eerste symptomen van Schumann's ziekte aan zijn rechterhand, welke ondermeer tot verlamming van zijn 4e vinger zou leiden openbaren zich!

In dit jaar publiceert hij de ABEGG-Variationen op. 1. In de naam ABEGG zit een muzikaal motief opgesloten: A-B (=bes) -E-G-G. Schumann ontmoette de mooie Meta Abegg (1810-1834) op een bal in Mannheim. Zijn eerste compositie droeg hij fictief aan haar op 'Pauline: Comtesse d'Abegg'

 

1831/1832

De lessen van Wieck worden vaak onderbroken door de grote concerttournee's die Wieck samen met zijn dochtertje Clara maakt. Clara is dan al een zeer goed pianiste! Robert verdenkt er Wieck van dat hij met zijn 'wonderkind' Clara een fortuin wil maken! Hij zoekt een andere woning en consulteert ondertussen verscheidene doktoren vanwege de toenemende 'verlammingsproblemen' aan zijn rechterhand. In december 1831 verschijnt in de Allgemeine  Musikalische Zeitung Schumann's bekende artikel over de dan 21 jarige componist en pianist  Frédéric Chopin (1810-1849)  Schumann had een grote bewondering voor hem!

 

 

   

Robert Schumann - 29 jaar

Lithografie van Joseph Kriehuber (1839)

 

Robert & Clara Schumann

Lithografie van Eduard Kaiser (1847)

 

Met de woorden: "Hoed af Heren, een genie!" wordt het artikel over Chopin ingeleid. In zijn artikelen bediende Schumann zich van drie zgn. 'alter-ego's": Eusebius (de zachtaardige dromer), Florestan (waarschijnlijk een zelfportret van Schumann; een enthousiast en ietwat opvliegend persoon die alles zegt wat hem voor de mond komt) en Meister Raro (een objectief toeschouwer, die meestal de juiste conclusies trekt)

 

1833

Schumann heeft veel contact met Clara Wieck, hij raakt meer en meer gecharmeerd van haar. Hij is nu 23 - en zij is 14 jaar oud! In het najaar overlijden kort na elkaar Schumann's schoonzus Rosalie en zijn broer Julius. Schumann heeft zelfmoordplannen!

Zijn Impromptu's op. 5 (op een thema van Clara Wieck) en de Concertétudes op. 10 (naar Paganini) worden gepubliceerd.

 

1834

Op 3 april verschijnt het eerste nummer van het "Neue Leipziger Zeitschrift für Musik"

Het tijdschrift zal voortaan tweemaal per week verschijnen.

Robert wordt verliefd op de dan 17-jarige Ernestine von Fricken uit Asch (Tsjechië), een leerlinge van Friedrich Wieck. Ze verloven zich in het geheim. Haar vader is fel tegen de relatie en hij haalt zijn dochter terug naar Asch.

Op de naam ASCH en de identieke letters in zijn eigen naam: SCHA componeert Schumann:

"Fasching: Schwänke auf vier Noten", later genoemd: "CARNAVAL" (op. 9), waarin dan opgenomen nr. 11 met de titel: "Asch-Scha".

In CARNAVAL wordt een bonte optocht van diverse personen 'geschilderd' in 20 taferelen. 

Zo horen we de clown Pierrot, zijn tegenspeler Arlequin, Eusebius, Florestan,

Chiarina (hiervoor stond Clara model!); Chopin, Estrella en Paganini in klank vereeuwigd!

 

 

1835

Schumann ontmoet Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) en raakt bevriend met hem. In het huis van Wieck ontmoet hij Ignaz Moscheles en Chopin. Hij schrijft een artikel over de 'Symfonie Fantastique' van de Franse componist Hector Berlioz (1803-1869)

           

 

1836

Op 1 januari verbreekt Schumannn de verloving met Ernestine von Fricken. Schumann's moeder overlijdt op 4 februari. Op 7 en 11 februari ontmoet hij Clara weer, maar haar vader is daar fel op tegen, ze mogen geen contact meer hebben. Clara beantwoordt zijn brieven niet meer en ze vraagt hem haar brieven terug te sturen!

 

 

1837 - Leipzig

Aanvankelijk lijkt Schumann zich neer te leggen bij de verbroken relatie met Clara. Maar in augustus zoekt Clara weer contact met hem. Op een concert speelt ze weer stukken van hem. Ze verloven zich met elkaar, ondanks de heftige tegenwerking van Friedrich Wieck.

Wieck neemt zijn dochter mee op een concerttournee welke  maar liefst 7 maanden zal duren, in de hoop dat de geliefden het nu wel op zullen geven.

Begin oktober heeft Schumann weer zelfmoordplannen!

 

1838   

Tijdens Clara's afwezigheid componeert Schumann

het grootste deel van de Kinderszenen op. 15 . Hij draagt ze ook aan haar op.

In een brief aan Clara schrijft Robert Schumann:

"Ik heb gemerkt dat niets de verbeelding sterker  prikkelt dan een gespannen verlangen naar het een of ander, zoals dat de laatste dagen weer het geval was, toen ik op jouw brief wachtte en hele bundels vol  componeerde- wonderlijke, dwaze en zelfs feestelijke

dingen; je zult je ogen niet geloven, als je het straks gaat spelen. Vaak bruis ik tegenwoordig trouwens van muziek. En voor ik  vergeet wat ik nog meer gecomponeerd heb:

of het nu door jouw woorden kwam, door wat je me eens geschreven hebt, " dat ik je ook dikwijls aan een kind deed denken", kortom ik voelde me weer helemaal als een kind en heb toen een stuk of 30 kleine grappige stukjes geschreven waar ik er zo'n 12 van heb uitgezocht, die ik Kinderszenen heb genoemd. 

Je zult er genoegen aan beleven, maar niet als virtuoos natuurlijk............".

 

 

   

Clara Wieck - 16 jaar

Olieverfportret (anoniem) 1835

 

Clara Wieck - 20 jaar

Aquarell van Johann H. Schramm,

enkele weken voor haar 21e verjaardag op

13 september 1840

 

Stichting Pianoinstituut | pianoinstituut@planet.nl

UA-37785092-1