Home
Index
Updates 2ev
Updates 1ev
Pianostudio/Lessen
Peter van Korlaar
Pianoinstituut
10e F.Liszt Concours
Franz Liszt Concours
Lisztjubconcert 2011
Franz Liszt Kring
Liszt in Zaltbommel
Liszt aan de Waal
Componisten
Concerten-recensies
Symfonisch Concert
Sinfonia Rotterdam
De Philharmonie
Orgelconcerten
Philh Zuid-Nederland
Het Brabants Orkest
Solorecitals
Korenconcerten
Brab Dagblad 2015
Brab. Dagblad 2014
Brab. Dagblad 2013
Brab. Dagblad 2012
CD besprekingen
Nikola Meeuwsen-KbdP
14e KbdP Den Bosch 1
13e KbdP Den Bosch
Guldenberg Klassiek
12e KbdP Den Bosch
Vught Klassiek 2017
Vught Klassiek 2016
Vught Klassiek 2015
Vught Klassiek 2014
11e KbdP Den Bosch
10e KbdP Den Bosch
9e KbdP Den Bosch
8e KbdP Finale 2011
7e KbdP Finale 2010
7e KbdP Olga Kozlova
5e KbdP 2008
Huisconcerten
Gastenboek
Links
Sitemap

Conrad van Alphen, Sinfonia Rotterdam en het Blaak Pianoduo:

Flamboyante en muzikanteske uitvoering van Poulenc's dubbelconcert voor Piano & Orkest

 

Sinfonia Rotterdam in het Dubbelconcert voor twee piano's & Orkest van Francis Poulenc

met Stefan en Martijn Blaak achter de vleugels en Conrad van Alphen als dirigent.

 

 Gehoord:

 • Sinfonia Rotterdam, o.l.v. Conrad van Alphen m.m.v. Stefan en Martijn Blaak, piano
  • Rossini: Ouverture 'De barbier van Sevilla'
  • Poulenc: Concert voor twee Piano's en Orkest
  • Mozart:  Symfonie nr. 35 'Haffner'
 • In de 'Lievekamp' te Oss, woensdagavond 21 januari 2015

 

door: Peter van Korlaar

 

Wie dit kamerorkest uit Rotterdam plaats ziet nemen op het podium van de Osse schouwburg De Lievekamp, zal aanvankelijk niet vermoeden dat de muziek die zij weldra in de zaal omhoog laten stijgen zo'n energetische lading zal krijgen. De orkestleden ogen merendeels jong en stralen zelfbewustzijn uit. Als Conrad van Alphen (Pretoria, 1963) het toneel betreedt wordt dit gevoel geenszins gelogenstraft, integendeel, de dirgent zwaait op een plezierige manier de scepter. Hij dirigeert op een wat flamboyante wijze, maar niets lijkt hem te ontgaan. Van Alphen voert zijn musici op een aanstekelijke manier naar het slot van het 1e werk, de Ouverture 'Il Barbiere di Siviglia' van de Italiaanse meester Gioachino Rossini.

   

Martijn Blaak

 

Stefan Blaak

 

Hierna worden twee grote vleugels op de bühne gerold. In het orkest nemen nog wat blazers en een enkele slagwerker hun plaatsen in.

Stefan en Marijn Blaak vormen al jaren een gerenommeerd piano-duo uit Oost-Nederland. Beide broers studeerden indertijd cum-laude af, waarna zij als duo vele prijzen wonnen in binnen-en buitenland.

Het speelse en dynamische dubbelconcert voor twee piano's en orkest lijkt dan ook een kolfje naar hun hand te zijn, en dat maken ze weldra waar ook! Messcherp buitelen de vele dartele en dynamische motieven uit het dubbelconcert over elkaar heen, vakkundig in de hand gehouden door de accuraat dirigerende Conrad van Alphen.

In het dubbelconcert, de première vond plaats op 5 september 1932 in Venetië, krijgen de beide pianisten een belangrijke rol naar elkaar toebedeeld, maar de vele aanvullende orkestpartijen maken het dat het geheel een expressief en kaleidoscopisch karakter krijgt. Het is helemaal niet zo gek dat je bij het sprankelende en energieke spel van beide pianisten associaties met Mozart's dubbelconcert in Es krijgt, want was het niet Poulenc zelf die ooit in een brief aan dirigent Igor Markevich toegaf dat hij bij het componeren van dit concert  de partituren van Liszt, Ravel en Mozart op de lessenaar had liggen:  "Would you like to know what I had on my piano during the two months gestation of the Concerto? The concertos of Mozart, those of Liszt, that of Ravel, and your Partita"

Er zijn mooie soli te beluisteren in het orkest; in het 2e deel ontstaat een geheimzinnige sfeer, waarin een gamalanorkest wordt nagebootst. Beide piano's spelen beurtelings hardnekkige ostinati waar zich een prachtige melancholieke melodie doorheen gaat vlechten. Te snel komt alweer het einde van het 3e deel in zicht. Poulenc's dubbelconcert beleeft vandaag een prachtige flamboyante - en muzikanteske uitvoering op het scherp van de snede!

De beide broers Blaak geven nog een toegift ten beste, van de Poolse componist Witold Lutoslawski worden diens Variaties op een thema van Paganini uitgevoerd, eveneens voor twee piano's.

Meer over het Blaak Piano-Duo is te lezen op: Opening 9e seizoen Koffie bij de Piano in 's-Hertogenbosch (zo. 11-09-2011)

 

       

 

 

 

 

 

 

   

   

 

 

 

 

 

 Na de pauze stond nog Mozart's Haffnersymfonie op de lessenaars.Ook deze symfonie wordt weer op dezelfde energieke wijze uitgevoerd, charmant en steeds accuraat gedirigeerd door Conrad van Alphen. Als toegift volgt nog een ouverture van Rossini, diens L'Italiana in Algeri wordt nog even welgemoed als sprankelend de zaal in geslingerd. Na afloop kon men de dirigent nog in een andere setting ontmoeten, bij de wijnproeverij die traditioneel aan deze concerten van Sinfonia Rotterdam gekoppeld is.

 

 

   

Als toegift kondigt Stefan Blaak > nog de ....

 

....Paganinivariaties van Witold Lutoslawski aan

 

 

 

 

 

 

 

   

Beschrijvende tekst

 

Beschrijvende tekst

 

   

 

 

 

 

 

 • Alle teksten en foto's: © Peter van Korlaar
 • 1e aanmaak van deze webpagina: 30-01-2015
 • Bekijk hier de video op You Tube van Sinfonia Rotterdam o.l.v. Conrad van Alphen, met de Notenkrakersuite van Peter Tsjaikovsky

 

 

Stichting Pianoinstituut | pianoinstituut@planet.nl

UA-37785092-1